EAPNs pressmeddelande


P R E S S M E D D E L A N D E
Uttalande från
Nordisk välfärdsplattform (EAPN)
Samarbete behövs för att försvara välfärden!
Nordisk välfärdsplattform har tillsammans med representanter för EAPN nätverken i Estland och Litauen träffats i Stockholm den 27-28 oktober för att diskutera välfärdspolitiskt samarbete.
Bakgrunden till mötet är den gemensamma oron och upplevelsen av hur den växande fattigdomen och ojämlikheten drabbar vara länder. Inte minst har effekterna av den ekonomiska krisen slagit hårt för de mest fattiga. Särskilt utsatta grupper är ensamföräldrar, barn och unga, invandrare och äldre. Andelen människor som trots arbete är fattiga växer också.
Idag lever 85 miljoner, dvs ca12 %, av EUs medborgare i relativ fattigdom, Dvs. man har en inkomst under 60 % av medianinkomsten.  För den som berörs är detta inte bara siffror utan en obarmhärtig verklighet som ger konsekvenser i såväl vardagen, barnens uppväxtvillkor, boende, hälsa, utbildning, och makten över den egna tillvaron. EU hade ambitionen att minska fattigdomen och utanförskapet under den tidigare 10-års period, verkligheten blev den motsatta. Fattigdomen har ökat, så också i de nordiska länderna. Den nya ambitionen är begränsad till att minska antalet fattiga med 20 miljoner. Detta innebär att Eus medlemsstater accepterar att minst 60 miljoner människor får fortsätta att leva i fattigdom.
Det borde inte vara så. Utgångsläget för de nordiska länderna har varit positivt. Framförallt har den s.k. Nordiska modellen bäddat för relativt jämlika samhällen med låg fattigdom men också många andra faktorer som bidrar till ett gott liv och hög välfärd som god hälsa, hög utbildning, låg arbetslöshet etc. Den nordiska modellen ses ofta i Europa som en förebild för det arbete som bedrivs för att forma en europisk social modell.
Tyvärr pekar nu utvecklingen i negativ riktning, arbetslösheten stiger och fattigdomen ökar.  Detta är inte bara ett resultat av den ekonomiska krisen utan framföralt för att vi övergett grundbulten i den nordiska modellen, dvs. att värna ett jämlikt samhälle där alla har möjlighet till ett gott liv och en trygg inkomst.  Ojämlikheten i inkomst och levnadsvillkor växer nu snabbt i våra länder trots att aktuell forskning visar att det är just jämlikhet som är den enskilt mest avgörande faktorn för hur ett land presterar när det gäller olika välfärdsfaktorer som utbildning, livslängd, kriminalitet, hälsa, trygghet, fattigdom mm.
De nordiska länderna har ett stort ansvar mot sina medborgare, men även mot omvärlden, att utnyttja sina gynnsamma förutsättningar för att fortsätta vara förebilder för hur ett jämlikt samhälle med låg andel fattigdom kan byggas upp.
För att göra det är det viktig att dels värna om de grundläggande beståndsdelarna i en nordisk välfärdspolitik men också att på olika sätt kraftfullt manifestera att vi inte vill acceptera fattigdom och att det finns både en vilja och förmåga att bekämpa fattigdom.  Fattigdom är ett sammansatt problem som har sitt ursprung i många faktorer, ofta samverkande. Kampen mot fattigdom måste därför föras på många arenor samtidigt.  En social helhetssyn och adekvata system för minimiinkomster är viktiga beståndsdelar i denna kamp. En allvarligt menad vilja att stoppa fattigdom kräver också insatser över tiden.
Varje land bör upprätta nationella program för bekämpande av fattigdom och utanförskap som sträcker sig över flera år. De nationella programmen bör även fortsättningsvis vara en möjlighet för NGO:s och andra relevanta aktörer att få stöd för verksamheter som syftar till att synliggöra frågorna, ge en röst åt berörda och initiera pionjärverksamhet och forskning.
För att bekämpa den växande fattigdomen är första steget att alla erkänner att fattigdom är en realitet i våra länder. Det är också viktigt noga övervaka utvecklingen och alarmera om varje försämring av vår gemensamma välfärd och trygghet som sker. Det behövs ett fungerande system av välfärdsvakter ”welfare watches”.
Nordisk välfärdsplattform tillsammans med EAPN-nätverken i Estland och Litauen har därför beslutat samarbeta för att gemensamt följa och övervaka den välfärdspolitiska utvecklingen.
Visa vilja, visa förmåga, stoppa fattigdom!
Det Europiska nätverket mot fattigdom och utanförskap – Nordisk  välfärdsplattform
EAPN Danmark                EAPN Finland                     EAPN Norge            EAPN Sverige         EAPN Island
EAPN Estland                          EAPN Litauen

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra