Är alla ensamföräldrar fattiga?

Nej, naturligtvis är inte alla ensamföräldrar fattiga. Det finns fattiga ensamföräldrar och rika ensamföräldrar. Och ensamföräldrar som finns däremellan.

På samma sätt som ensamföräldrar finns i alla religioner, alla etniciteter, alla hudfärger, alla viktklasser, alla utbildningar, alla sexuella läggningar osv. osv. osv.

Varför kommer det då - rätt ofta - "anklagelser" om att Makalösa Föräldrar endast fokuserar fattiga ensamföräldrar?

Nu är det så att vi inte gör det, faktiskt. Vi försöker fokusera alla grupper. Det gör vi bl.a. när vi skrev en rapport om arbetsmiljö och jämställdhet. Men, viktigt att notera, det är inte så att journalister och dagstidningar står på kö för att skriva om vår organisations kärnämnen. Ministrarna har inte kalendrarna tomma, utifall att vi skulle vilja komma på besök.

Istället, tyvärr måste jag få säga eftersom jag tycker att intresseorganisationer borde vara en prioriterad grupp, så måste vi som alla andra kämpa om massmedialt utrymme och om fem minuter hos ministern. Och då kämpar vi alltså tillsammans med intresseorganisationer som Rädda Barnen, BRIS, SOS-Barnbyar osv.; med kändisar som kronprinsessan Victoria, Julian Assange, Allsång på Skansen, Let's Dance, Harry Potter...

Så, vi som intresseorganisation behöver (anser jag) visa integritet i att föra fram seriösa frågor utan att hoppa in i en huggsexa, utan att försöka skapa sensationsrubriker. Och det behövs väl bara en snabb blick på alla dagstidningar och veckotidningar för att förstå vad de allra helst vill ha in som rubrik...

Men: visst har vi ett särskilt fokus på fattiga ensamföräldrar! Visst vill vi föra fram svagare grupper! Det anser jag att varje intresseorganisation bör. Vi ska visa solidaritet mot de som kanske inte har så stark röst.

Sveriges Makalösa Föräldrar är en såpass fantastisk organisation så att vi står på tre ben: vi arbetar politisk för alla ensamföräldrar; vi värnar om de svagare grupperna inom den breda gruppen ensamföräldrar och vi erbjuder alla ensamföräldrar som vill stöd och gemenskap!

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra